2 min read

Omgeving

De wandelkerk en jagers in het bos! Het meer van Breuil.In de verte klinkt opeens het gejoel van honden en geroep van mensen. Dan een knal van een geweer!Peter en ik maakten een kleine wandeling van 1,5 uur, maar het werd een ervaring om niet snel te vergeten.


Na slechts een paar minuten rijden parkeren we de auto vlakbij de abdijkerk van La Chaise Dieu. Net als de richting naar het meertje duidelijk is, komt er een groepje mensen voorbij. We volgen het groepje...


...Opeens begint de groep te zingen. Als ik het groepje op afstand beter bekijk zien we een paar mannen in bruin gewaad en vrouwen met habijt. Dit zijn monniken en nonnen die wonen in de abdij in La Chaise Dieu.
Ik besluit na deze verwondering naar het zingen te luisteren en alvast te genieten van het pad en de weilanden om ons heen.
De groep maakt een murmelend geluid en ik realiseer me dat het bidden is begonnen.De wegen met het kerkelijke groepje scheiden zich omdat ons wandelpad het bos in gaat. Het is een zonnige dag in de herfst. De bomen kleuren oranje, rood, geel en groen aan de dennenbomen. De lucht is helderblauw en de temperatuur is zacht.


In de verte klinkt opeens het gejoel van honden en geroep van mensen. Dan een knal van een geweer!
Een rilling trekt over mijn rug. Er wordt volop gejaagd in het bos…


Voorzichtig lopen we verder. Na een paar minuten doemen er recht tussen de bomen kleuren op en bij elke stap wordt de weerspiegeling op het water duidelijker. Wat een plaatje!
Het meer is mooi ingesloten tussen de bomen. Op de weg die er langs loopt rijden een paar auto’s. Als ik achterom kijk zie ik nog net een auto met een groot zwart everzwijn op de achterklep, vastgebonden met dikke touwen.


We vervolgen het pad en zien dan weer een paar jagers. We vragen aan een van de mannen of we er langs kunnen lopen. De jager bevestigt dat het kan.
In het achterraam van een auto verschijnen acht kleine honden snuitjes en hoor ik het zware geluid van de bellen die om hun nek hangen. Onwillekeurig zie ik het everzwijn nog rennen door het bos met een kogel in zijn lijf en  deze hondjes rennend achter hem aan …Praktische informatie:

Het jachtseizoen begint half september en eindigt in maart.

Het jachtseizoen hoort bij het leven op het platteland van Frankrijk en bij de familietradities. Zoons gaan mee met hun vader en als ze 18 zijn mogen ze zelf ook jagen. Het jagen is heel erg populair en staat in de top 5 van vrijetijdsbesteding in Frankrijk.

La Fougeraie is op zes minuten afstand gelegen van het meer van Breuil. Om de wandeling te maken parkeer je net buiten La Chaise Dieu en kom je langs het meertje via bospaden.

Het meer is alleen voor de vissport. Een visvergunning is te verkrijgen bij het postkantoor in Arlanc of in het bloemenwinkeltje in het centrum van La Chaise Dieu.

We hebben een map met meer dan 40 wandelingen in de directe omgeving van La Fougeraie.


Het verhaal speelde zich in november af; het jachtseizoen is van 1 oktober tot 15 maart ongeveer.